Att välja förstoringsglas

De flesta som behöver förstoringsglas vill lösa ett konkret problem: man vill kunna lättare läsa det finstilta i korsordet, man vill kunna trä tråden i nålen, man vill studera frimärkssamlingen. För varje behov av förstoring finns därför olika lösningar, och på denna sida vill vi försöka orientera bland produkter med olika funktioner.

Läsning
För att få hjälp med läsning finns dels handhållna glas, som man håller en bit ifrån, vissa med inbyggd belysning, och även glas som har stöd som kan stå på boken. En variant är de sk läsplattan, en stor plastark i A4 format som är graverad med ett speciellt mönster som kallas Fresnell.  Även den sk lässtenen kan vara ett utmärkt sätt att underlätta läsningen. Vi har dessutom speciella luppar med hög förstoringsgrad som man kan placera på tidning eller bok och sk läslinjal.

Hobby
För sömnad och andra hobby som kräver att man har bägge händer fria finns en hel uppsättning glas som man hängerkring halsen. Det finns också glas som man klamrar fast i bordsskivan, och glas som har en fot som gör att de kan stå själva. Slutligen har vi mindre lampor som har forstoring, likt det man kan se hos juvelerare men mindre och billigare (LM50, som vi kanske inte har lagt in på sidan ännu). Vi har även glas man sätter fast på glasögonen.

Luppar
Luppar är en speciell grupp av småglas, gjorda för att vara lätta att ta med sig. Vi har lupp som man kan bära runt halsen, lupp som går ner i plånboken och , lupp som sitter ihop med pincetter och lupp som fungerar ihop med medicinburkar. Lupp är perfekt att ta med till butiken för att där kunna läsa texten på livsmedelförpackning eller plagg.

Många frågar efter stora förstoringsgrader. Det finns glas i sortimentet som ger 5 och 7 gångers förstoring. Men sådana glas blir inte så stora, för linsen blir tjockare med storleken. Prova gärna förstoringsglas utan att snegla på förstoringsgraden, för det viktiga är förstås att du kan lösa ditt problem. Många blir förvånad när de upptäcker att glas med ”endast” 2x förstoring plötsligt gör det möjligt att se det som man inte såg förrut.