Halkskydd

Halkskydd är ett område där vi på Sakta strävar efter att vara bäst. Vi tror att vi har det bredaste sortiment i Sverige och vi tror dessutom att vi är i särklass störst på denna produktkategori. Vi resonerar gärna i butik eller i telefon om vilket av våra skydd som kan bäst passa dig.

Tanken med halkskydd är att förhindra att personer tappar fotfäst och faller och skadar sig. Nyckeln är att behålla fotfästet trots att underlaget är halt. Det finns flera sorters halka och inget halkskydd är bäst på alla sorters underlag.

När de flesta tänker halka tänker de på blankis, något som uppstår på vägbanan och trottoarer efter nederbörd och sjunkande temperaturer. Men man kan även halka på snöiga ytor, ytor som täkts med blötta löv och även på leriga ytor.

Om man fokuserar på skons sula, den del som berör underlaget, kan man förbättra greppet genom att välja sulor med naturgummi eller synteter som görs för att klara halka, t ex Vibram®. Man ska undvika synteter och lädersulor när underlaget är halt. Det är dock inte givet att vinterkängor verkligen gör skäl för namnet i detta avseende. Tyvärr kan man räkna med att billiga skor och kängor har dåliga och halkiga sulor.

De produkter som Sakta säljer siktar till att förbättra fotfästet mot hala underlag. Det vanligaste är att man har dubbar i härdat stål eller s k hårdmetall, som rispar sig igenom isen och förbättrar greppet.

Det dyraste och i många avseende bästa sättet att få bra fotfäste är skor från svenska fabrikatet. Icebugskorna sitter ordentligt (i motsats till de lösa broddarna, som man ofta kan trampa av under gång). De har massor med dubb, både i hårdmetall och i gummi, vilket för att skon ger bra fäste mot is, hyggligt fäste mot snö och fungerar någorlunda i butikerna och tunnelbanehallen. Icebug finns i ett otal modeller: vi har valt ett antal som passar bra för våra kunder (och som alla i personalen använder under halkiga årstiden).

Ett bra alternativ på blankis och hala snöiga ytor är Icers. Detta kanadensiska produkt är en tjock Vibram sula med 17 stora metalldubbar. Den har kardborreknäppning över både tån och vristen, och säljs med egna längd+bredd mått. Icers fick Bäst i Test i tidningen Skogen i fjol.

De flesta av våra s k dra på broddar” har dubbar över hela foten. Den populära Tvärstopp har endast på hälen, men är i gengäld enklare att ta av och på och därför mycket omtyckt bland äldre. De dyrare ”dra på broddar” har stor andel naturgummi i själva ”galloschen” och sitter därför bättre. Till de enklare hör Kalix, till de dyrare tyska Spiky, Maxi Shoeclaw och svenska Cross Country.

Vi har flera halkskydd som är tänkta för snöiga underlag, och är därför populära i nordliga delar av landet.  Snökedja endast finns i Quickstep, och modellen Yeti har både dubbar och kedja. Vi har även franska Easyshoes, som är en sorts kedjelösning, fast i syntetfiber med stålringar mot underlaget.

Slutligen finns det några halkskydd som är tänkta för is men som inte använder dubb. Danska Brix har en variant med microfiber sockor, som enligt kunderna fungerar bra både på is och inne i butik. Svenska Sandy är en sorts drapå lösning, men utan dubb: skyddet är istället keramiska plattor med en  yta som liknar mycket grovt sandpapper. Sandy fungerar i lokaler och på is, kanske sämre på snö, och slits ofta ut på en säsong. Den är populär för att man slipper ta av den när man går in i affärer.