Käppar

Sakta har ett stort käppsortiment, bland de största i Europa. Käpp har många funktioner. Den kan ge stöd till den som har balansproblem, den avlastar om man har ont i ett ben, ett knä eller en höft. Käppen kan också hjälpa om du promenerar ute när det är halt. Vi har också specialkäppar som kan vikas ut och fungera som stol på promenad eller vid utomhuskonsert. Många av våra käppar kommer från brittiska stortillverkaren Classic Canes, men vi plockar fina käppar från många håll.

Fasta käppar kommer i både enklare och finare varianter. Vi kallar de enklare för brukskäppar. De allra enklaste är den sk krokkäpppen, en trästav (oftast i ask) som böjts så att böjen bildar ett handtag. Fasta käppar börjar i pris under 200:-. De stiligaste med silverhandtag kan kosta många tusen kronor. De allra dyraste har vi dock bara i butiken på Fleminggatan.

Gångstavar kan användas som käppar, och en del äldre föredrar gångstav för att undvika ”handikappstämpeln.” De enklaste är ändå mycket avancerade, med fjädring, doppsko, inbyggd isdubb och andra finesser. De dyrare av fabrikat Axess finns endast i butiken; företaget vill inte att de säljs på nätet. Vi har också hopfällbara gångstavar som blir endast ca 40 cm i hopvikt skick, och även kombinationsprodukter som är både gångstav och käpp. Sådana finns också med ficklampa inbyggd i handtaget.

Många av våra konsumenter väljer  en hopfällbar käpp, den Saktaprodukt som kanske är mest känd idag. De hopfällbara käpparna bygger på fyra eller fem sektioner som är hophållna av ett elastiskt rep inuti. Sektionerna är koniska och hakar i varandra, så att helheten blir stark och styv. Men genom att dra isär och vinkla delarna mot varandra kan man vika ner käppen till ett litet paket, ibland så litet som drygt 20 cm. Hopfällbara käppar finns i ett otal tryckta mönster: vi har blommigt i alla färger, prickigt, persiskt mönstrat, djurmönstrat ( snötiger, leopard, gepard, m fl). De flesta av dessa käppar är gjorda i aluminium och därför mycket lätta, men vi har även käppar gjorda i kolfiber, som är ännu något lättare och gillas av unga kunder. Klicka här för ett blad som visar hur man ställer in höjden på käppen.

Ställbara käppar kallas den varianten på käpp som kan ändras i längd men inte fällas ihop till ett litet paket. Sådana finns också i ett otal mönster, och har fördelar: de är enklare att tillverka och därför lite billigare, de är oerhört styva och de kan bli både kortare och längre än vanliga hopfällbara käppar.

Slutligen ska vi nämna att kryckan (själva handtaget på käppen) också finns i många varianter. Vi har nämnt krok, som finns både fast och fällbar. Den vanligaste kryckan kallas Derby, ett relativt rakt grepp med böj som passar handen. För den som behöver ett bättre grepp finns även s k Ergonomisk krycka. Sådana finns i både fast och hopfällbar modell.

din kapp